петък, 20 февруари 2015 г.

Любопитни факти за GPS навигационната система


GPS или с други думи казано – Глобална система за позициониране, е едно от най-модерните и високотехнологични изобретения, които светът познава. Тази система ви дава точни насоки как да стигнете до мястото, до което искате да отидете, без да се притеснявате, че можете да се изгубите или да объркате пътя.
Съвременните технологии са помислили за всичко – допълнителната опция „Къде съм аз?“ (Where I am?),само за секунди ще изчисли какви са точните ви координати, къде се намира най-близкото селище и т.н.

Първата GPS навигационна система в света не е давала гласови напътствия, нито е давала точна информация за състоянието на трафика по вашия маршрут. Но като за първия GPS навигатор в света, изобретен през 20 – те години на 20 век, няма как да очакваме кой знае какви екстри. Името на първото подобие на GPS навигатор е Plus Fours Routefinder, като е бил предназначен да бъде носен на ръката. Разбира се картите не са били в електронен формат, а напълно обикновени, навити на руло и се разгръщали пак по най-простия начин – ръчно.

Причината, за да бъде сътворено това изобретение е била, за да се помага на хората при шофирането им из Англия. Но тъй като през тези години автомобилите не са били така масово разпространени, джаджата така и не успяла да добие популярност. Това малко изобретение обаче може да се види в Британската библиотека в Лондон.

А сега ще ви разкрием няколко любопитни факти, свързани с историята на навигационната система.

Системата за позициониране е разработена и е под контрола на Министерството на отбраната на САЩ.

Официалното име за GPS, което е било използвано от Министерството на отбрана на Сащ по време на проектирането на системата, е било NAVSTAR.

През 1978 г. е изведен в орбита първият GPS сателит.

В годините между 1978 и 1980 г. броят на спътниците в орбитата на земята достига 24.

В началото на създаването на GPS –а, той е бил определен да служи само за военни цели на американското правителство.

През 1983 година южнокорейски самолет с 269 души на борда навлиза в съветско въздушно пространство, поради навигационна грешка. Заради тази „грешка“ той е обстрелян от руски бойни самолети и всички на борда загиват. За да не бъдат допускани в бъдеще други подобни нелепи ситуация, американският президент разпорежда системата да може да се използва и за граждански цели.

Годишните разходи, които са необходими за поддръжката на сателитите са 400 млн. долара.

В действителност навигационната система е единственото средство, което може да ни каже по всяко едно време къде се намираме на земята.

Понякога устройствата в нашата кола грешат! В Сащ един мъж толкова силно и безрезервно вярвал на своя навигатор, че след като направил десен завой, започнал да кара направо срещу езеро. Така че винаги имайте едно наум!

Навигационната система е подпомагала мисии на морски археолози и изследователски кораби при търсенето и намирането на отдавна потънали кораби.

Данните от сателитите в орбитата показват, че връх Еверест става все по-висок.

След извършения ужасен атентат в Оклахома през 1995 година, геодезистите са използвали GPS данни, за да изчислят с колко са се изместили сградите след бомбардировката.

Имало е случаи, когато с помощта на GPS системата са се решавали остри спорове между собственици на даден имот или земя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар